Logo Dan Tema Hari Kemerdekaan 2013

Tinggal beberapa hari sahaja kita akan menyambut hari Kemerdekaan. Bagaimana semangat  patriotik kita pada hari ini? Adakah kita tahu Logo dan Tema Hari Kemerdekaan 2013.  Jika belum kali ini kita kongsikan bersama Logo dan Tema Hari Kemerdekaan Ke-56 bagi tahun 2013 yang bakal kita sambut pada 31 Ogos 2013 ini.

Malaysiaku Berdaulat: Tanah Tumpahnya Darahku akan menjadi tema sambutan Hari Kemerdekaan negara yang ke-56 pada 31 Ogos tahun ini. Logo dan Tema Hari Kemerdekaan 2013 yang telah siap dan akan di perarakan juga akn dikibarkan disetiap bangunan-bangunan, makna bagi  Logo dan Tema Hari Kemerdekaan 2013 tema ini lebih bersifat perpaduan dan berorientasikan kepada patriotik dan kesatuan negara bangsa.

Logo dan Tema Hari Kemerdekaan Ke-56 ini dipilih untuk memberikan peringatan kepada kita semua akan kepentingan bersatu mempertahankan negara di samping mewujudkan kesedaran rasa sayang dan cintakan negara.

Kementerian telah megadakan pelbagai acara sempena sambutan Hari Kemerdekaan ke-56 ini, beberapa acara akan diadakan bagi meraikan hari kegemilangan ini termasuklah Majlis Pelancaran Kibar Jalur Gemilang yang telah diadakan pada 16 Ogos ini di Dataran Zero, Sungai Petani, Kedah.

Selain itu, Logo dan Tema Hari Kemerdekaan 2013 akan disambut di Ambang ke Merdekaan pada 30 Ogos 2013. Ia akan diadakan buat pertama kalinya di Pusat Maritim Putrajaya dan dimeriahkan dengan pelbagai aktiviti yang dianjurkan oleh Perbadanan Putrajaya.

Antara acara yang bermula pada jam 5 petang : –

–  Karnival Pertandingan Bunga Api Antarabangsa Putrajaya

Perbarisan dan perarakan Logo dan Tema Hari Kemerdekaan  2013 di Dataran Merdeka persembahan pasukan keselamatan negara dan demonstrasi lintas udara yang terdiri daripada:-

– Maritim Malaysia (APMM)

– Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan

– Angkatan Tentera Malaysia (ATM).

Acara ini melibatkan empat segmen iaitu :-

– Rukunegara

– Kesatuan Rakyat Perpaduan Sejagat

– Kemakmuran Negara Kesejahteran Bersama dan

– MalaysiaKu Berdaulat : Tanah Tumpahnya DarahKu

Kemeriah bagi dan Tema Hari Kemerdekaan 2013 ini melibatkan lebih kurang 4,000 orang termasuk acara formasi di padang.

Selain itu dan Tema Hari Kemerdekaan 2013  juga istimewa kerana ia merupakan Sambutan Jubli Emas Hari Malaysia dan sempena itu, negeri Sabah dan Sarawak akan mengadakan pelbagai acara bagi memeriahkan sambutan ini.

Pengangkutan-pengangkutan awan juga disediakan dan beroperasi sehingga jam 1 pagi. Ini bagi mengelakkan berlakunya kesesakan lalu lintas.

tema-dan-logo-hari-kemerdekaan-56-2013

News

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *